slow window and overpass


Setting out new textural plans over the preliminary layer and positions inscribed during the previous year, the second phase of the land work began by shifting surplus earth from the excavation of the foundations of Azumaya. The materials provided were five cubic metres of sandstone, 300 square metres of turf, 12 cherry trees and the leftover earth, as well as the discarded playground structures. Tools included a small power-shovel digger, two wheelbarrows, some gardening hand tools and two mini-trucks.

The idea of the Slow Window was inherited from the previous year’s work on toys. It was built adjacent to the croquet court that the elderly use for team practice in the summer. Slow Window demonstrates a simple transition of space (also deployed in the Azumaya) by turning the emphasis of the structure from horizontal to vertical. In winter it closes into an almost vertical plane buried under the snow. As the snow melts in spring it slides before turning and unfolding into the enlarged space.

along with the Slow Window and Azumaya, some small objects and toys are made as part of the landscape. Moon Hill used a structure left over from the site’s days as a playground as a framework for the ferro-cement construction of a grotto-like space, which was then buried under a mound of earth.The topography of this hill was tailored by different positions of bodies – sitting, lying down, stargazing, anticipating the full moon of September or the sunset. Small openings allow various elements of the land to be glimpsed from inside the hill, which becomes an enclosed ‘fort’ where children play. Two bridges, Overpass and Platform, appear detached from the Azumaya and the Slow Window. Yet they are connected at a distance – marking points of entrance and the intersection of visual axes. As you approach, sequences of views reveal themselves through angles, level changes and intervals of details. Wet Projection is a small elongated waterway that provides drainage. It collects water from the roof of the Azumaya and from the four axes that were cut during the previous year.The channel allows a strip of sky to be reflected onto the ground, and the sound of running water can be heard at the main entrance to the area.